Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) понижи с една степен оценката на Белгия до степен АА, изтъквайки опасността, че и без това силно задлъжнялото кралство ще трябва отново да се намеси, за да подкрепи финансовия си сектор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Агенцията се опасява, че трудностите на финансовия сектор може да наложат по-голяма подкрепа от държавните институции, което ще увеличи и без това големия дълг на страната в контекста на "политическа несигурност", продължаваща да тегне над надеждността на Белгия като кредитополучател.
"Възможността на властите да отговорят на потенциално икономическо напрежение отвътре и отвън на Белгия...по наше мнение е затруднена от многоповторяемите опити за формиране на ново правителство", гласи изявление на агенцията. Страната се управлява от служебно правителство вече над 500 дни.
Понижената оценка е придружена с негативна перспектива. Ако на Белгия се наложи отново да се притече на помощ на банковия сектор, както стана през 2008 г., нейният дълг ще достигне 97% от Брутния вътрешен продукт в края на годината, а може и да надхвърли 100%, смята агенцията, цитирана от БГНЕС.
Това неминуемо ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит на страната.
Белгийските политици трябва да се споразумеят за ново правителство и бюджет за намаляване на дефицита преди края на седмицата, заяви премиерът в оставка Ив Льотерм. „Това толкова очевидно, трябва да изпратим ясен сигнал, за предпочитане преди отварянето на пазарите” в ранните часове на понеделник, каза Льотерм пред телевизия РТЛ, предаде "Фокус".
Премиерът коментира решението на рейтинговата агенция като „напълно неочаквано”, но представляващо „лоша новина” в момент на очакване приемникът му Елио Ди Рупо се отказа да продължава с усилията за създаване на коалиция, която да обедини езиково разделената държава.
Белгийският финансов министър Дидие Рейндерс обвини за понижението на кредитния рейтинг "глобалната загуба на доверие" в публичните финанси на еврозоната, предаде АФП.
Рейндерс обаче настоя, че способността на Белгия да посреща дълговите си задължения "остава сред най-силните в Европа".