Три конкретни възможности ще бъдат определени от финансовите министри от Г-20 за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи пред журналисти в Кан президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от БТА.
Групата на двайсетте най-развити промишлени страни и големи нововъзникващи пазарни икономики е готова да предостави допълнителни ресурси на МВФ и да ги приложи бързо при необходимост, изтъкна Ван Ромпой преди приключването на срещата на върха на Г-20. Той посочи, че става въпрос за двустранни вноски в МВФ както при финансовата криза през 2009 година.
Втората възможност са емисии на права за специален тираж за доброволни вноски.
Третата възможност ще бъде специфична единица към МВФ, един вид тръстов фонд или специална сметка, захранвана от доброволни вноски, допълни Ван Ромпой.
"Известен брой страни изразиха готовност да допринесат за увеличението" на ресурсите, увери президентът на ЕС, без да назовава конкретни страни.
На същата пресконференция председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отбеляза, че увеличението на ресурсите на фонда не е насочено специално към страните от еврозоната, а към всички, които биха имали нужда от средства. Съединените щати се противопоставяха на общо увеличаване на постоянните ресурси на МВФ, така че Г-20 възприе възможността за по-пунктуални и доброволни вноски.