Европейската комисия съобщи днес, че не е била официално информирана от гръцкото правителство за плановете му да организира референдум по спасителния план на стойност 130 милиарда евро (180 милиарда долара), предаде Ройтерс, цитирайки говорител на ЕК.
Поисканият от гръцкия премиер реферундум за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция е голям облог за него, коментира Би Би Си, изтъквайки, че вероятно на това допитване до народа Папандреу ще лансира твърдението, че националният интерес на Гърция изисква да бъде подкрепено новото споразумение с кредиторите, тъй като в противен случай страната ще трябва да обяви фалит.
Този облог обаче е с висок риск, отбелязва американският в. "Уострийт джърнъл", като изказва опасения, че исканото от Папандреу допитване може да подкопае международните усилия за запазване на еврото. Евентуално одобрение на споразумението може да предизвика нови демонстрации и стачки, а един отговор "не" на този документ може да свали правителството и да прекрати международната помощ за Гърция, като остави по този начин страната да фалира, пише вестникът.
Агенция Блумбърг предвещава, че "маньовърът на Папандреу рискува да тласне Гърция към фалит, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението за европейския пакет". Папандреу предприе внезапен ход, който разтърси Гърция, но с него той излага на риск политическото си бъдеще, посочва в. "Ню Йорк таймс".
Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че все още са неясни последствията от евентуален негативен вот. Вестникът се доверява на банкови среди, които прогнозират, че евентуално поражение на Папандреу ще предизвика разколебаване в усилията за извършване на реформи в страната.
Френският в. "Монд" окачествява като изненада искането на Панандреу за свикване на референдум.
Междувременно стана ясно, че гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос е хоспитализиран с болки в стомаха, съобщават гръцките медии. Министърът е закаран в клиника в Атина тази сутрин в 05.30 часа. До момента няма подробности за неговото състояние.