По-ниски такси, ако решим да погасим ипотечният си кредит предсрочно. Предложението е на група депутати от ГЕРБ. За планираното облекчение, разказва Мария Ванкова.
"В момента, ако решим да погасим предсрочно ипотечен кредит, плащаме наказателна такса в размер между 2 и 5 процента от сумата, която ни остава. Промените предвиждат драстично намаление на тази такса. Ако имаме да връщаме пари на банката за повече от една година - нейният размер не трябва да е повече от 1 процент, ако ни е останал по-малък период - таксата трябва да е 0,5 процента от дължимата сума. Как това ще се отрази на потребителя и какви са коментарите на банкерите", каза Ванкова.
В момента таксите, които се плащат при погасяване на ипотечен кредит, правят заложник на банката всеки потребител, твърди финансовият анализатор Иван Стойков. Според него, ако размерът на таксите бъде намален, хората ще могат много по-лесно да рефинансират кредитите си. Или казано просто да изтеглят нов кредит с по-ниска лихва от друга банка, за да погасят стария си. "Това определено създава пречки пред потребителите да избират по-добро предложение, когато имат нужда. С намаляването на таксата тази преграда ще отпадне", каза още Стойков.
Сега ако решим да погасим предсрочно ипотечен кредит например от 100 хиляди лева, за който сме внесли само 10 хиляди, то наказателната такса ще бъде 2700 лева, в случай, че е 3% от дължимата сума. Ако промените станат факт, размерът й ще падне драстично. Ако ни остава повече от една година - таксата ще е 900 лева, ако пък ни остава по-малък период - 450 лева. Или шест пъти по-малко, спрямо сега действащите условия.
От Асоциацията на банките в България твърдят, че подобно предложение за по-ниски фиксирани такси с тях не е обсъждано. На този етап са против.
"Банката е длъжна да прецени всички финансови рискове, когато определя даден продукт за клиентите, не може толкова елементарно да се извади едно нещо от контекста и да се коментира", заяви Виолина Маринова, председател на Асоциацията на българските банки.
Депутатите от ГЕРБ обаче са категорични, че ще внесат предложението за обсъждане в Парламента още на пролет.
По данни на БНБ в момента у нас са раздадени около 8 милиарда и 600 милиона лева в ипотечни кредити.
Практиката в различните европейски страни е различна. Няма европейска директива, която да задължава страните да имат единна политика. Дали у нас по-ниските фиксирани наказателни такси ще станат факт, предстои да разбере