Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) днес понижи кредитния рейтинг на Унгария на фона на опасенията, свързани с влошаването на държавните финанси и тежкото дългово бреме, което прави страната уязвима на икономически сътресения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Фич обяви, че новото унгарско правителство, спечелило мнозинство от две трети в изборите по-рано таз година, е очертало планове, които могат да отслабят държавните финанси.
Агенцията предупреди, че правителствените планове могат да задълбочат бюджетния дефицит с четири процентни пункта през 2011-2012 година и определи като "оптимистична" оценката на управниците за икономически растеж от 5 процента през 2013 година. В резултат Фич понижи рейтинга на Унгария с една степен до "BBB-" или едно равнище преди "junk" (дълг с висок риск). Перспективата за рейтинга на страната е отрицателна, което означава, че са възможни още понижения.
С днешното понижаване на кредитния рейтинг на Унгария, той става две нива под българския кредитен рейтинг.
Междувременно унгарският парламент днес одобри бюджета за 2011 година малко след като агенция Фич (Fitch Ratings) понижи кредитния рейтинг на страната до една степен над "junk" (дълг с висок риск), предаде Асошиейтед прес.
Като цел в бюджета, одобрен от мнозинството от две трети на управляващата десноцентристка партия ФИДЕС, е залегнало намаляване на дефицита до 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо очакваните 3,8% за тази година.
Предвиждат се нови данъци в банкирането, енергетиката, търговията на дребно и телекомуникационния сектор, както и пренасочване на частните пенсионни спестявания. Това ще компенсира по-ниските приходи от новия плосък подоходен данък и липсата на големи ограничения на разходите.
Рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) днес понижи и кредитния рейтинг на Португалия заради затрудненията, които страната изпитва при получаване на пари от пазарите, за да финансира дълга си, предаде Асошиейтед прес. Фич съобщи, че понижава рейтинга на Португалия от "АА-" на "А+", позовавайки се бавното намаляване на дефицита по текущата сметка на страната и значително по-трудните условия на финансиране за португалското правителство.
След спасяването на Гърция и Португалия тази година мнозина определят Португалия като следващата страна от еврозоната, която най-вероятно ще има нужда от финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
Фич предупреди за нови понижения на рейтинга на Португалия, като запази отрицателната перспектива, отбелязва АП.