Според тяхреформите са дискриминативни и могат да навредят на финансовия сектор и международната търговия, информира Ройтерс, цитиран от БТА.

Писмото е изпратено до финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин.

Финансовите министри на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания посочват, че предложения акциз ще влезе в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО) и ще наруши договорите за избягване на двойното данъчно облагане, като може да възпрепятства търговията и инвестиционните потоци между Европа и САЩ.

Европейските министри предупреждават също, че планираното намаляване на данъчните основи и очаквания данъка за противодействие срещу злоупотребите могат да засегнат действителни търговски споразумения като предвиждат плащания за чуждестранни компании, да навредят на международния банков и застрахователен бизнес и да обезкуражат чуждестранни финансови институции да работят в САЩ.

"Включването на някои по-неконвенционални данъчни провизии може да бъде в противоречие на договорите на САЩ за избягване на двойното данъчно облагане и да възникне опасност от големи изкривяващи ефекти в международната търговия", изтъкват европейските министри