Това каза директорът на банковия надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниел Нюи, цитиран от БНР.

"Трябва да се има предвид, че ЕЦБ се оплаква отдавна, че Европа е свръхбанкирана, намалявайки ефективността на сектора и ограничавайки печалби-проблем, който е в сила откакто по-слабите банки не могат да осъществят трансмисионния механизъм на прекалено разхлабената парична политика на ЕЦБ към реалната икономика", посочи Нюи.

Тя прогнозира няколко банкови сливания в рамките на еврозоната. "Смятам, че процесите на анализ ще отнемат един или два месеца. Следователно е много вероятно осъществяването на подобни сделки да бъде отложено с още няколко месеца", допълни тя.

Даниел Нюи посочи още , че отделното предложение за справяне с т.нар. "лоши кредити" за около 800 млрд. евро в рамките на еврозоната ще бъде факт през първото тримесечие, както е по план, дори ако очертанията на тази сделка са все още несигурни.

"Планираме да публикуваме нещо по отношение на количествените очаквания относно наследствените акции в края на първото тримесечие следващата година. Не съм съвсем сигурна какво точно ще представлява това, тъй като не съм виждал работата на групата на високо ниво в рамките на ЕЦБ, чрез която се анализират необслужваните дългови експозиции", добави директорът на банковия надзор на ЕЦБ.