Предвижданията са, че най-много три години са нужни на лабораториите в "София тех парк", за да започнат не само да се самоиздържат, да включват нови идеи и да имат положителни резултати, предава БТА.

Това каза проф. Марин Христов - председател на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност към технологичния парк, на среща на представителите на германския институт "Фраунхофер" с изявени български учени, инвеститори и "зрели" компании в сградата на технопарка.

Колелото на пълната мощност на "София тех парк" почва да се завърта, отбеляза дългогодишният ректор на Техническия университет в София и посочи, че от Нова година досега всички законови и нормативни разпоредби за технопарка вече се прилагат.

Оформена е структурата и в лабораториите има назначени хора, има изпратени над десет международни проекти, които се чака да бъдат приети, сключените договори за сътрудничество са шест и вече се подготвят много повече, има и договори за разработки, които са в процес на изпълнение, каза професорът. В технологичния парк работят 11 научно-изследователски лаборатории, два са новите междулабораторни центрове.

Сега хората си мислят, че след като са дадени много пари за оборудването на уникални лаборатории, те трябва от следващия ден да почнат да се издържат и да имат огромни печалби, коментира проф. Христов.

Той се позова на световния опит, който показва, че за да започне този процес, трябва лабораториите да демонстрират научни постижения, а за това те се нуждаят от финансиране. Никой от бизнеса няма да финансира в нещо, което изглежда добре, но досега не е показало резултати, продължи ученият.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в приветствието си участниците в срещата, посочи, че основната цел на Министерството е да създава тясно сътрудничество между науката и бизнеса с идеята всичко, което е вложено в науката, да доведе до възвращаемост през бизнеса.

Инвестициите в иновации са един от приоритетите на министерството и усилията ни намират израз в приетата през 2015 г. Иновационна стратегия за интелигентен растеж - основа за изпълнението на оперативните програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Образование и наука за интелигентен растеж", допълни Манолев. Той напомни, че по първата програма, която е основен финансов инструмент за реализация на целите по стратегията, са предвидени 1,039 млрд. евро. Една от основните целите на "Иновации и конкурентоспособност" е увеличаване на дела на иновативните предприятия, като се помогнат поне 9000 компании и мобилизират повече милиард евро частни инвестиции, за да се увеличи производителността на малки и средни фирми.

Подкрепа на иновационната дейност има и чрез Националния иновационен фонд, чиято осма конкурсна сесия е стартирала през август 2016 г. и предстои одобряването на проектите. Министерството работи по подобряването на иновационната инфраструктура чрез създаване на технологични паркове и технологични инкубатори като "София тех парк", изтъкна още заместник-министърът.

Той посочи, че активното сътрудничество между България и Германия има потенциал в научните изследвания, иновациите и инвестициите. Заместник-министърът напомни данни, според които тази година България се е изкачила с две позиции до 36-о място от 127 страни, включени в Световния индекс на иновациите, а страната ни е сред десетте държави с най-добри резултати по ефективност на иновациите. Това е сред основанията за желанието на страната ни за ускоряване на контактите между българския и германския бизнес и научните организации, посочи още Манолев.