Според "Икономист" това ще стане преди да е приключила процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише електронното издание на гръцкия вестник "Имерисия". 

Прогнозата се базира на крехкото според анализаторите правителствено мнозинство на фона на постоянните непопулярни икономически мерки и вероятността от предсрочни парламентарни избори.

Анализаторите на "Икономист" смятат, че възстановяването на гръцката икономика е далечна перспектива, но дори като бъде постигнато, то ще е слабо.

С още 3,3 млрд. евро е намалено кредитирането, което гръцките банки получават от механизма за извънредна ликвидна помощ (ЕЛА) и от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава изданието Нюз.ин.

През ноември кредитирането на гръцките банки от тези две институции е възлязло на 68,5 млрд. евро спрямо 71,8 млрд. евро в края на октомври.

Намаляването на тавана за кредитиране се дължи на подобрената ликвидност на гръцките банки и на стабилизирането на паричните потоци в банките от частния сектор.

В същото време лидери от Европейския съюз и високопоставени представители са предупредили гръцкия премиер Алексис Ципрас да не използва коза за предсрочни избори като тактически ход при сегашното му договаряне с кредиторите, твърди германската икономическа агенция MNI.

Европа разбира, че мерките, които трябва да бъдат взети след 2019 г. биха могли да се окажат трудна задача за гръцкото правителство. Но МВФ държи всички нерешени проблеми и различия в прогнозите за периода 2019-2020 г. да бъдат уредени и това да стане преди фондът да реши да участва в каквото и да е допълнителна финансова помощ за Гърция, казал източник пред въпросната германска агенция.

Високопоставен представител на ЕС пък потвърдил, че гръцкият премиер Алексис Ципрас бил предупреден приятелски да не предизвиква сътресения в еврозоната с отправяните от него заплахи за предсрочни избори през 2017 г., тъй като това да става най-вече в момент, когато се задават избори в Холандия, Франция и Германия.