Франция ще преразгледа целите си за намаляване на парниковите газове до 2020 г. и ще опита да създаде коалиция от страни за определяне на глобална цена на въглерода*, за да ускори промяната към по-зелена енергия.
Това заяви вчера в Париж френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Оланд направи изказването си малко след като бе подписано Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

"Взаимодействам си с други страни, ако евентуално имат желание да се присъединят към нас, за да създадем коалиция за определяне на цена на въглерода така, че инвестициите да могат да бъдат пренасочени", каза Оланд.

Обвързващият текст, който бе договорен от близо 200 страни, предвижда възможност страните да компенсират емисиите си, като купуват емисионни кредити от други страни.

В политическата част от Парижкото споразумение, която е без правен характер, се признава важността от "определянето на цена на въглерода", но в нея не се изисква от страните да разработват такъв механизъм.

Френски представители казаха, че амбициозността на договореностите донякъде е била пожертвана, за да се стигне в крайна сметка до универсално споразумение. 

Оланд, чийто мандат изтича през 2017 г., каза, че се е ангажирал от името на Франция да преразгледа целите й по отношение на парниковите газове до 2020 г., както и предоставяната от нея сума за най-бедните страни, за да се приспособяват към изменението на климата. 


*Както е известно най-големи запаси от въглерод се съдържат във варовиците, доломитите и въглеродния диоксид, но значителни количества въглерод има и в органичните находища от въглища, торф, нефт. Името му на английски „carbon“ идва от латински: carbo - въглища.