Срещу тях правителството в Атина се очаква да получи следващия транш от финансова помощ за 1 млрд. евро, съобщава Wall Street Journal.

„Постигнахме споразумение по този кръг", заяви гръцкият икономически министър Георгиос Статакис пред репортери след последния етап преговори. Списъкът с реформи включва основни ремонти на банковия сектор на страната, модела на приватизационния фонд и частична приватизация на оператора на електрическата мрежа в страната ADMIE.

И все пак гръцкото правителство първо трябва да одобри договорените реформи, като това се очаква да се случи във вторник. Тогава финансовите министри от еврозоната могат да дадат зелена светлина за отпускането на спасителния транш до края на другата седмица.

Съгласно постигнатото споразумение ADMIE ще се отдели от енергийната компания на страната Public Power Corp., която изцяло го притежава. Държавата ще запази мажоритарен дял от 51%, 20% ще бъдат продадени на стратегически частен инвеститор, а останалите 29% ще бъдат приватизирани.

По силата на заема за 86 млрд. евро, който Гърция договори през август с международните кредитори - Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), страната трябва да създаде нов приватизационен фонд и да използва активите му, за да генерира приходи през следващите години, с които да изплаща дълга си.

Фондът ще се състои от сегашния приватизационен фонд на страната, фонда за спасение на банките, активи в недвижимите имоти и държавна собственост в публични компании за комунални услуги", заяви финансовият министър на Гърция Евклидис Цакалотос.

Гърция се е съгласила и да приеме нови правила за регулирането на продажбата на корпоративни необслужвани кредити. И двете страни обаче са се съгласили засега да отложат въпроса с лошите заеми, държани от малки и средни предприятия, потребителски кредити и ипотеки.

Атина се опитва да избегне продажбата на тези категории на фондове, които купуват портфейли от необслужвани кредити с отстъпка и се опитват да възстановят парите. Споразумение по тези видове дългове трябва да бъде постигнато до средата на февруари.