По думите му, кредитирането ще се ускори леко, но заради външни фактори, а не от преструктурирането на българската икономика. Именно заради това банките трябва да са внимателни, когато избират проектите, които да кредитират, предупреди още Христов.
Той участва в третата годишна конференция "Банките и бизнесът".

Политиката на Европейската централна банка за количествени улеснения е един от факторите, които ще продължат тенденцията на ниски лихви, поясни още подуправителят на БНБ. Според него този ефект ще продължи да съществува и през цялата следваща година.

Това, което наблюдавахме тази година като намаление с около 70.2% на цената на финансиране на банковата система средно, разбира се, за различни банки е различно, което частично беше пренесено в цената на кредита. Кредитите също ще продължат да са евтини, а търсенето слабо ще се увеличи. Вероятно е добре банките да отказват някои кредити или прекалено ниски нива, движени от външен натиск, а не толкова от структура на вътрешната икономика, каза Христов.

По думите му ниското търсене на кредит води понякога до недостатъчно адекватно определяне на цената на кредата и кредитния риск на съответния клиент. Христов обясни, че до отрицателни лихви по депозитите за потребителите няма да се стигне, но предупреди, че тези тенденции ги има и банките трябва да са готови да поемат изчерпването им.

Увеличаването на присъствието на чужд капитал в страната е ключът към растежа на икономиката, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Според него обаче основен принос за ускоряването на растежа през следващата година се очаква да има индивидуалното потребление.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, прогнозите са през следващата година индивидуалното потребление да достигне ръст от 2.3% при 1.3% през тази година.  Експертът смята, че при домакинствата ще се види макар и скромно желание за увеличаване на кредитите, както и увереност да използват част от спестявания си, за да финансират по-големи потребителски разходи догодина.

„Основната причина за оптимизма при домакинствата е, че хората са все по-малко несигурни за работните си места, след като икономиката създаде 46 хиляди работни места през 2014 г. и е на път да създаде още 45 хиляди през 2015 г. една значителна част от тях са в секторите с най-високи средни заплати - ИТ, комуникации и бизнес услуги", обясни главният икономист на УниКредит Булбанк.