Става въпрос за директивите  "Платежоспособност 2" и директивата "Омнибус 2", които страните трябва да приложат в своето национално законодателство. Тези директиви заместват 14-те директиви за застраховането и презастраховането, известни преди като "Платежоспособност 1", съобщава БТА.

С новите директиви се въвежда уеднаквена и последователна рамка за застрахователните дружества в ЕС, включително правила във връзка с количествените изисквания, управлението и докладването с цел улесняване на развитието на единен пазар на застрахователните услуги. Целта на тези нови правила за застраховането е да бъде осигурена финансовата стабилност на застрахователните дружества, така че те да могат да покрият рисковете през трудни периоди.

Новото законодателство ще започне да се прилага изцяло от 1 януари 2016 година. Срокът за въвеждането му в националното законодателство беше 31 март 2015 година.

Посочените пет държави не са съобщили на Еврокомисията дали са въвели тези правила в своето национално законодателство. Днешното искане на ЕК е под формата на мотивирано становище и е следваща стъпка след изпращането през май на официално уведомително писмо до тези държави.

Ако петте държави не въведат директивите до два месеца, ЕК може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението.