Неотдавна банкерът Цветан Василев заяви, че във "Виваком" се подготвя вътрешен преврат. По думите му апетитите спрямо пакета "Виваком"-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ.

В съобщение от КЗК се уточнява, че в Комисията е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация по смисъла на чл. 22 от ЗЗК чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на "SHCO 79 S.a.r.l", Люксембург, без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

Въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

Посочва се, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотелинвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотелинвест" АД и "Бромак телеком инвест" АД.

В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си във "V TelecomInvestment General Partner S.A". и "V TelecomInvestment S.С.A." на "SHCO 79 s.a.r.l.", Люксембург.

Заявява се, че ТЦ-ИМЕ като дружество краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК, не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на "SHCO 79 s.a.r.l.", Люксембург, се посочва в съобщението.