През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90 на сто от гарантираните депозити или 3 млрд. и 250 млн. лв., уточни Миленков, цитиран от БТА.

Той каза, че процесът по разпореждане на вложителите с техните средства е бил адекватно охраняван от органите на МВР и не е имало проблеми.

Право на достъп до гарантирани сметки в Корпоративна търговска банка имат 255 000 вложители, като изплащането се извършва през девет обслужващи банки. Банката бе поставена под особен запор в края на юни, а гарантираните влогове започнаха да се изплащат от 4 декември.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално, и похвали Миленков.

"Радослав Миленков за нас е един професионалист, който разчитаме да създаде организация гарантирано, така че да няма сътресения в процеса на изплащане на гарантираните влогове", каза още Горанов.

По думите му самият факт, че досега нямаше много новини, свързани с процеса на изплащане на гарантираните влогове, показва, че ФГВБ са си свършили добре работата.

Миленков посочи, че първият ден на разплащане е бил изключително натоварен за банките, но не е имало никакви организационни проблеми.

1 млрд. и 188 милиона лева бяха разплатени през първия ден, което представлява 31% от парите във влоговете. От друга страна за първите 3 дни 55% от сумата е била разплатена. За последните 3 работни дни процентът е 1,8% т.е. трендът е намаляващ”, обясни още Радослав Миленков.

Слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност, каза. Владислав Горанов.

"Многократно сме коментирали, че странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система. Разбира се, това, че са допуснати да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси, но уроците са прочетени", заяви той.