Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов. Той коментира предстоящите първи стъпки на работата в парламента по отношение на общественото осигуряване.

Вчера стана ясно, че от РБ имат намерение да предложат в НОИ да бъдат въведени индивидуални партиди и който иска да прехвърли сметките си от частните фондове там.

Според него до 31 март всички компоненти на пенсионната система трябва да се преразгледат и да се предложи на обществото достатъчно приемлив и съгласуван модел, който да дава ясна перспектива и прозрачност на компонентите, като възраст за пенсиониране, стаж и останалите подробности около втория стълб на осигуряване.

Адемов подчерта, че е крайно време да има нов обществен договор и ново обществено съгласие, за да не променя всяко едно следващо правителство параметрите на пенсионната система.

"Имаме и препоръки от ЕК финансовата система на пенсионното осигуряване да бъде достатъчно стабилна, да има адекватни пенсии, да бъде ограничено ранното пенсиониране", заяви той.

По отношение на предложението на Реформаторския блок за индивидуални капиталови партиди в НОИ и избор за осигуряващите се - частен или държавен фонд Адемов каза, че това може да се случи, но няма такава практика в нито една държава от ЕС.

Той припомни, че преди години имало такъв капиталов стълб в Казахстан, но и те се отказали от този вариант.

"Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС", каза депутатът.

Хасан Адемов заяви още, че трябва да има повече яснота около дейността на частните пенсионни дружества, както и че осигурените лица трябва да имат право на избор между консервативен и агресивен начин на инвестиране на техните средства в пенсионните фондове.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Хасан Адемов срещу Найден Зеленогорски