Той отхвърли възможността за контрол на капиталите или други "извънредни мерки", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Москва предприема необходимите стъпки в отговор на сериозните колебания на курса на руската валута, посочи пред бизнесмени Путин преди срещата на лидерите на 21 страни от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Рублата поевтиня с 40% тази година заради безпокойството около украинската криза и спадащите цени на основния износ на Русия - петрол и газ. Руската централна банка харчи 30 милиарда долара месечно, за да купува рубли на валутните пазари в подкрепа на курса.

Тази сутрин курсът на долара на московската борса спадна с 1,17 рубли до 45,48 рубли за долар, а курсът на еврото се понижи с 1,31 рубли до 56,73 рубли за евро, предаде ТАСС. Стойността на двувалутната кошница, съставена от 0,55 долара и 0,45 евро и пресметната според официалните курсове, намаля с 1,26 рубли до 50,53 рубли.

"Показателите ни, що се отнася до валутните резерви и баланса по плащанията, остават на добро равнище. Това ни позволява да контролираме ситуацията, без да взимане извънредни мерки", посочи Путин, цитиран от АП.

Не планираме да налагаме каквито и да било ограничения върху капиталовите потоци, допълни той.

Путин използва речта си днес и за да представи Русия пред азиатски инвеститори. Москва се надява Азия да й помогне да намали зависимостта си от западните пазари на фона на наложените санкции за ролята й в Украйна.

В момент, когато Москва е изолирана от Запада, форумът Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) тази седмица дава на руския лидер шанс да се представи на международната сцена при една по-приятелска обстановка. Домакинът на срещата Китай е в добри отношения с Русия и не се присъедини към западните санкции, наложени на Москва заради Украйна.

Пекин подписа дългосрочен договор тази година за купуване на руски газ, като сделката е оценена на до 400 милиарда долара, припомня агенцията.

"Искаме да дойдете и да успеете", заяви Путин пред бизнеслидери от Китай, Япония и други азиатски икономики. Той отбеляза,че правителството облекчава инвестирането, данъците и други регулации.