Фондът е коригирал леко надолу предишните си предварителни оценки, аргументирайки се с рискове от стагнация в богатите страни и засилване на геополитическото напрежение в Украйна и Близкия изток.

Експертите на Фонда очакват световният брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне едва с 3,3 на сто през 2014 година, което е понижение с 0,1 пункта спрямо юлските прогнози. През 2015 година световният икономически растеж вероятно ще бъде 3,8 на сто, сочат новите есенни предвиждания на МВФ, отбелязвайки понижение с 0,2 пункта спрямо юлските прогнози.

Съживяването ще продължи през 2014 и 2015 година с различен темп в нововъзникващите пазарни икономики в Европа. Рисковете идват най-вече от еврозоната, посочва днес Международният валутен фонд (МВФ) в доклада си. МВФ предвижда в този район растеж от 2,7 на сто през 2014 година, което е корекция надолу с 0,1 на сто спрямо юлските прогнози. За 2015 година очакванията са за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от района с 2,9 на сто след отчетените +2,8 на сто миналата година, посочва Франс прес.

"Перспективите продължават да бъдат различни в нововъзникващите пазарни икономики и в развиващите се икономики в Европа със силен растеж и подобрение на заетостта в Унгария и в Полша, но при трайна слабост в Южна Европа", посочват експертите на МВФ. "Нови сътресения на пазарите и по-слабо съживяване в еврозоната продължават да бъдат основните рискове пред перспективите" за този район, допълва в новия си доклад Фондът.

МВФ включва в категорията европейски нововъзникващи пазарни икономики седем страни членки на ЕС (Полша, Румъния, Унгария, България, Литва, Латвия и Хърватия), както и две страни извън ЕС - Турция и Сърбия. Други страни от района - Словакия, Словения и Естония, които са част от еврозоната, както и Чехия се определят от Фонда като "напреднали страни".