Това е най-голямата интервенция в подкрепа на руската валута от началото на кризата в Украйна през март. Централната банка на Русия официално сложи край на пет-месечно прекъсване на продажбата на чуждестранна валута и покупка на рубли, след като руските пари достигнаха историческо дъно от 40.08 USD/RUB, съобщиха Дарик и БНР.

Резкият спад на рублата продължава вече повече от три месеца, от края на юни насам.

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да взимат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола под 100 долара за барел, като в началото на днешната търговия петролът тип "брент" се търгува на ниво от 92,15 долара – с около 10 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

Днес, след кратко възстановяване заради интервенцията на централната банка, доларът отново поскъпва, с 0.3%, до 39.96 USD/RUB. Рублата е под постоянен натиск, заради търсенето на чуждестранна валута за плащания по дълговете на руските компании, които са отрязани от глобалните финансови пазари, пише Bloomberg.

Интервенцията се е отразила на валутните резерви на Русия, които, след 6-седмичен спад, достигнаха 456.8 милиарда щатски долара на 26 септември или с 11% по-малко от края на 2013 г.

Валутните приходи за руската държава също са под натиск, като фючърсите на петрола сорт Брент достигнаха в Лондон дъно от 92.01 долара за барел днес. Петролът формира близо половината от руския износ.

Действията на руската централна банка са основната причина за резкия срив на долара вчера, когато щатската валута поевтиня с над 1 процент вчера срещу еврото.

По принцип Централната банка на Русия поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с пет копейки.

Вчерашното повишението на ценовия диапазон с 10 копейки предполага, че Руската централна банка е продала най-малко 700 млн. долара, за да спре срива на рублата.

От началото на годината насам рублата е подложена на силен натиск от продажби като вече се обезцени с около 18% спрямо щатския долар.