Запитан за идеята, оповестена от финансовия министър, банката да започне да оперира частично, Ангарски казва, че тя е половинчата и може да допринесе само за влошаването на състоянието на финансовата институция, пише "Труд".

Миналата седмица финансовият министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля изплащане на суми между 500 и 1000 лв. на всички вложители в банката.

Ангарски е член на консултативния съвет, излъчен от национално представените работодателски и синдикални организации, за решаване на проблема с банката. Той бе и един от вариантите за финансов министър в сегашния кабинет.

"Това не е генерално решение. Проблемът трябва да се решава комплексно, а не на парче. На този етап би било погрешно да се разпродават единични активи или да се плаща на избрани клиенти без цялостна програма за оздравяване на банката", казва Ангарски.

Той добави, че "колкото повече тя се държи затворена и не се работи по проект за нейното оздравяване, толкова повече банката се парализира и умира постепенно".

Ангарски коментира, че след като планът за оздравяване бъде определен и банката започне да работи, трябва да се определи приоритетност за определени плащания, например на дарителските сметки за лечение.

Банкерът препоръчва на БНБ да направи консултативен съвет, който да даде предложения за преструктуриране на КТБ, и да опита да реализира някой от тях. Съветът, в който участва Ангарски, предлага оздравяването да стане с помощта на акционерите и вложителите без участието на бюджета.