В края на юни златните резерви на Русия са достигнали 1094,7 тона, нараствайки в края на второто тримесечие на 2014 г. с 54 тона, посочва в. "Комерсант", позовавайки се на Световния съвет по златото (ССЗ).

Това е най-голямото увеличение на количеството на благородния метал в златно-валутните резерви на Русия от края на 2009 година, съобщи електронното издание Лента.ру, цитирано от БТА.

Златните резерви на Китай са 1054,1 тона, според данни на ССЗ.

Руската централна банка (РЦБ) е сред малкото централни банки в света, които продължават да увеличават златото в международните си резерви. Централните банки на развитите страни - САЩ, Италия, Франция, Испания - са оставили златните си запаси без промяна.

Германия е продала едва 2,9 тона и златните запаси на Бундесбанк (Bundesbank) остават вторите по обем в света след тези на САЩ - 3380 тона.

Според експерти РЦБ купува злато, опасявайки се от политически рискове и свързаните с тях евентуални ограничения на операциите с долари и евро, наложени от САЩ и Европейския съюз.

"При влошаване на отношенията с развитите страни заради отношенията с Украйна може да се стигне до положение, при което използването на долара и еврото ще бъде ограничено или затруднено", отбелязва експерт.

Според данни на РЦБ делът на чуждестранните валути в международните й резерви е намалял до 87,5 процента, понижавайки се с 0,5 процентни пункта за тримесечието и с 2,5 процентни пункта за полугодието.