Говорителят на Европейската комисия Майкъл Дженингс коментира представените в червъртък данни на Евростат, според които през второто тримесечие на този година икономическият растеж в еврозоната е нулев, а средният за Евросъюза е едва 0,2 на сто.

"Ние винаги сме подчертавали несигурното естество на икономическото възстановяване и сме поддържали тезата, че най-големият риск пред него е самодоволството. В този контекст припомняме колко е важно да се следва пътят на реформи. Дадохме ясни насоки за тях в препоръките си към отделните държави. В средата на октомври ще направим преглед на техните бюджетни планове, от които ще стане ясно и коя страна как прилага препоръките", заяви говорителят, цитиран от БНР.

Тези за България бяха в посока по-силна бюджетна политика, реформи в здравната, пенсионната система и образованието, подобряване на бизнес средата, и повече прозрачност, ефективност и независимост в енергетиката.

Според данните на Евростат икономическият растеж у нас през второто тримесечие е бил 0,5 на сто. Германия е отбелязала спад с 0,2 на сто, както и Италия, а Франция е с нулев ръст.