Те са предложени от директора Ваньо Танов, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Досегашният зам.-директор Чавдар Васев е освободен от длъжност по негова молба.

Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специалност "Счетоводство и контрол" и следдипломна квалификация "Международни икономически отношения и митническа политика."

Той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчната материя, посочват от МФ.

Започнал е професионалния си път през 1991 г. в Столичната митница, а от 1998 г. до 2008 г. заема различни ръководни длъжности в Регионалната митническа дирекция - София, където последователно оглавява отдели "Митнически режими и процедури", "Акцизи" и "Последващ контрол".

От 2009 г. до момента заема ръководни позиции в Агенция "Митници" като директор на дирекцията "Акцизи" и началник-отдел в дирекцията "Финансово-стопанска дейност и управление на собствеността".

От страна на Агенция "Митници" ръководи проекта за изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ и изграждането на информационната система "Контрол на горивата" за НАП.

Розалия Димитрова е магистър по "Неорганични и електрохимични производства" във Висшия химикотехнологически институт - София /Химикотехнологичен и металургичен университет - София/ със следдипломна квалификация "МИО и митническа политика" в УНСС.

От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности - от стажант митнически инспектор до директор на дирекция. От 2011 г. е директор на дирекцията "Митнически режими и процедури" в Централното митническо управление на Агенция "Митници", посочват от МФ.

Участва в работата на Комитета по Митническия кодекс и групи на ниво Европейска комисия. Координира работата на митническата администрация на национално ниво и участва на срещите за обсъждане на разпоредбите на проектите на Делегирания акт и Акта за изпълнение на Митническия кодекс на Съюза /прилагане от 1 май 2015 г./.

Награждавана е за постигнати резултати в подготовката на митническата администрация за процеса на присъединяване на България към ЕС и за принос към Световната митническа организация.