Изданията се позововат на данни от службите към министерството на труда, предаде БТА.

В. "Нафтемборики" уточнява, че повечето от дълговете са създадени преди 2009 г., тоест преди кризата, а най-големите суми трябва да бъдат погасени от малко на брой едри длъжници.

Просрочените дългове са "бомба", до голяма степен останала от годините на "благоденствие" в Гърция, и застрашава устоите на пенсионно-осигурителната система, алармира в. "Етнос" с коментара, че това е големият крах на осигурителните фондове.

Длъжниците са започнали да трупат дългове още преди кризата. Става дума за 83 на сто от просрочените дългове от неплатени осигурителни вноски от работодатели и осигуряващи (най-вече упражняващи свободни професии). В. "Имерисия" пояснява, че те са започнали да трупат дългове до 2009 г.

Всеки от 66 на сто от длъжниците е с дългове до 20 хиляди евро. Според печата интерес представляват начините, използвани от някои работодатели, за да не плащат осигурителни вноски, като се възползват от слабостите на пенсионно-осигурителната система.

Смята се, че обичайно това става чрез създаване на виртуални дъщерни структури, чрез които могат да прехвърлят персонала от едно на друго място и по този начин да не обслужват осигурителните си задължения.

В. "Прото тема" пише, че фирмите, които системно използват такива прийоми, са в секторите на храненето, чистотата и услугите.