Това каза пред БНР вицепремиерът по икономическата политика в оставка Даниела Бобева.

На тази основа са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК в понеделник. Ако това не е сторено, те ще бъдат изпратени днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство. Наводненията в Мизия не са отразени в доклада, защото са станали по-късно, уточни Бобева.

Тя посочи, че в документа има искане за финансова и техническа помощ, както и помощ за превенция. Отпусната сума зависи от преценката на ЕК.

Бобева коментира и актуализацията на бюджета на НЗОК за сметка на свиване с 5% парите на министерствата. Според нея това няма да е фатално за работата на ведомствата.

"Бюджетът на държавата е като бюджета на едно семейство. Простираш се според чергата, правиш това, което можеш да правиш. Ние внесохме нашето предложение, отчитайки рисковете, които стоят през следващите месеци. Между другото в историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да оставя пари за следващо", подчерта Бобева.

Тя се надява, че всяко следващо правителство добре осъзнава отговорността и възможностите, за да поеме властта.

Според вицепремиера в оставка няма правителство което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения.

Бобева съобщи, че над 500 млн. лв. държавни пари са изтеглени от КТБ в унисон с постановлението на предишното служебно правителство за намаляване на концентрацията на държавни пари в търговските банки.
Постигнато е и съгласие между мините и ТЕЦ Марица-Изток 1 и НЕК и има спокойствие за изплащане на заплатите на работниците.