Това коментира днес пред журналисти ситуацията с КТБ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев, цитиран от БТА. Той е сред участниците във финансов форум "Иновации", организиран от Асоциация Банка на годината и ВУЗ.

Той припомни, че преди няколко години имаше подобна ситуация и тогава държавата с цялата си мощ застана зад стабилността на финансовите институции и не се стигна до особен надзор над банка, нито до подобни притеснения за хората и за предприятията. Сега се реагира бързо, но малко постфактум и при всички случаи това създава неудобства и за гражданите, които не могат навреме да си получат средствата от своите сметки, и за бизнеса, който оперира със сметки в тази банка, добави Велев.

Председателят на АИКБ каза, че много членове на Асоциацията имат сметки в КТБ, тъй като тя е една от най-големите банки в страната. Обикновено компаниите имат сметки в повече от една банка и няма да се стигне до тежки ситуации, компаниите така подреждат нещата си, че да могат да минимизират щетите, коментира Васил Велев. Нямаме съмнения, че на 21 юли банката ще отвори врати, категоричен е той.

Важното е да се изведат поуки, за да не се стига повече дотук. Не трябва да се допускат действия като разпространение на анонимни сигнали от медии и забавена реакция на правителството и БНБ, подчерта Велев.

Няма опасност от ефекта на доминото върху цялата банкова система заради случващото се с КТБ. Нещата са под контрол, заяви банкерът Левон Хампарцумян и категорично отрече да има други банки в страната, застрашени от подобен проблем.

„Ако погледнете последните официални данни, ще видите, че по всеки един показател, включително по ликвидност, КТБ бе много добре капитализирана. Няма банка в света, при която да се наредят само 10% от тези, които имат пари там, и тя да издържи", посочи Каролев. По думите му това, което трябва да се каже, е, че няма проблеми за спестяванията на хората и парите на фирмите в КТБ, „тя не е във фалит, няма и да фалира". „Не искам с държавни пари да се спасява частна банка", заяви още Каролев. Според него трябва да се измери ликвидната недостатъчност и след това тази „дупка" да се предложи на всички сегашни акционери на банката и ако те откажат, държавните пари да се използват в краен случай, добави Каролев.

Според финансовия експерт Кольо Парамов намесата на Българската народна банка се е забавила. „Ръководството на БНБ не взе навреме много сериозни мерки, за да реши въпроса. Те проспаха цяла неделя и това коства на държавата един от най-големите уроци в банковото дело. За банка не трябва да се говори нищо лошо", каза той. Според Парамов действията на държавните институции са били напълно съзнателни, с цел да бъде лишен Цветан Василев от банкерството. По думите му така институциите са работили за Делян Пеевски.