КФН
смята, че разпространяването чрез медиите или по какъвто и да е начин, на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини по отношение на публичните дружества, представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Комисията коментира това по повод на твърдения и коментари за публичните дружества "Корпоративна търговска банка" АД и "Булгартабак холдинг" АД.

Коментарите във финансовата общност се нажежиха до червено през последната седмица, след като споровете между КТБ на Цветан Василев и фирмите около депутата Делян Пеевски излязоха наяве и дори придобиха криминален привкус.
В петък прокуратурата извърши обиски в офиси на Василев, последваха запори на активи на длъжници на КТБ, свързани с Пеевски. Днес пък се оказа, че разследват подуправител на БНБ, затова, че не е наложил достатъчен контрол върху кредитите на банката.

В късния следобед днес акциите на "Булгартабак холдинг" поевтиняха на Фондовата борса при слаба търговия с 1,25 на сто до 79,00 лева, а книжата на КТБ се търгуват без промяна по 86,50 лева за брой.

Според анализатори БФБ отдавна трябваше да спре търговията с двете дружества поради данните изнесени в медиите за тях.

От Българската стопанска камара се обявиха категорично срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи, да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. От камарата настояват да спре да се руши доверието в надзорните институции - Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, контролните и правоохранителните органи на държавата.

Проф. Христина Вучева - икономист, заместник министър-председател и министър на финансите през 1994-1995-а година, обяви, че състоянието на банковата ни система е стабилно. Тя определи обвиненията към Цветан Гунев като донос и призова правосъдната система да си свърши работата. Някои хора забравят, че не могат да повторят 1996-1997 г., няма го този плаващ валутен курс, който тогава подлуди хората, допълни тя.

От два дни имам информация за обвинението срещу Цветан Гунев. В понеделник направих обръщение към ръководството на БНБ да не мълчат като риби и да изразят ясно становището си към това, което става в Корпоративна търговска банка, каза финансистът Кольо Парамов.
Според него войната между групировките ще продължи. По думите му Главна прокуратура не трябва да се замесва в търговски сделки и в оценката на такива, участвайки пряко или непряко, въздействайки върху бъдещи решения и възможността да се вземат такива относно разпределяне на дивидент и други стопански операции, касаещи "Булгартабак".

„КТБ е все пак четвъртата по големина банка. Има една приказка, че муха и банка с вестник се убиват, а тук се изля толкова помия и толкова догадки едва ли не, че това е най-голямо средище на престъпността, едва ли не център за финансиране на всякакъв род бандити, престъпници и т.н.", каза финансистът Стоян Александров.
Той попита защо примерно трябва хората, подведени от приказки, да се наредят на опашка и едва тогава да реагират гуверньора или премиера, за да обясняват, че няма нищо вярно.