Според Красен Станчев бордът може да функционира по два начина - съвместно с държавата в лицето на ДКЕВР и министерството на икономиката и енергетиката или без такова участие. По думите му механизмът би могъл да бъде като на обществен омбудсман в областта на енергетиката и да предостави външен одит на това, което се случва в системата.

Приходите в отрасъла не покриват разходите и има осезаема перспектива за фалит както на държавни, така и на частни дружества - затова предлагаме този механизъм, заяви Станчев.

Идеята за борда се подкрепя от редица организации, сред които Американската търговска камара, Българска браншова камара на енергетиците, Българска ветроенергийна асоциация, Български енергиен и минен форум, БСК, Българска фотоволтаична асоциация, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Институт за енергиен мениджмънт, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Съюз на енергетиците в България, електроразпределителните дружества, както и експерти като Илиян Василев и Красен Станчев.

Идеята за енергиен борд не е нова. Тя бе лансирана още през 2010 г. от сегашния президент Росен Плевнелиев, когато той бе регионален министър. През март тази година тя бе възродена от фирмите във ВЕИ сектора. Според редица финансови анализатори обаче заложената схема няма да либерализира пазара и да доведе до устойчивост в сектора. Според тях проблемите са заложени в дългосрочните договори с ВЕИ и ТЕЦ-овете.

Георги Ганев заяви, че причината за състоянието на енергийната система в момента е съчетанието между зле построена институционална рамка и грешни управленски решения. Той добави, че тези проблеми са наслагвани от много години.

Ганев коментира още, че, ако НЕК фалира юридически, това ще е поредна победа на икономическите закони над политическите отново за сметка на всички български граждани. Политическата подкрепа за създаване на подобен борд със сигурност ще се получи, ако нещата катастрофират, добави той.

Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, заяви, че няма точни изчисления колко е дефицитът в енергийната система, защото няма прозрачност в управлението на държавните дружества. Така или иначе дефицитът се увеличава непрекъснато и никой не взима мерки да го спре, категорична е тя.

Представителят на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц каза пред журналисти, че има насрочена среща на представители на инициативата "Да спасим енергетиката" с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел.

"Ще му представим нашата идея за създаване на експертен борд, за да се предотврати по този начин колапса в енергетиката", обяви Лефковиц.