Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по време на Кръгла маса на тема "Спирането на "Южен поток" - удар срещу България", която се проведе в Народното събрание по инициатива на Парламентарната група на "Атака".

Часове преди това от ГЕРБ поискаха оставка на кабинета именно заради провала на проекта "Южен Поток". Според лидера на партията Бойко Борисов „Южен поток” е категоричен провал на управляващите.

По думите на Айолов първият приоритет на енергийната политика на Европейския съюз /ЕС/ е именно сигурност на доставките. "Южен поток" не е български, а европейски проект, заяви заместник-министърът.

"За разлика от другите европейски държави, които в тези моменти на атака се консолидират, ние се надпреварваме до Брюксел кой първи да издаде четата", коментира той.

Според него български депутати отивали и давали невярна информация при комисар Гюнтер Йотингер. Той подчерта, че лично е чул комисарят да казва, че Русия и "Газпром" са надеждни партньори на ЕС и има намерение и в бъдеще да се поддържат добри взаимоотношения.

Иван Айолов заяви, че след изграждане на "Южен поток" цената на природния газ за България ще е по-ниска от сегашната. В края на 2015 г. трябва да има газ на Паша дере, отбеляза той.

Явор Куюмджиев каза, че проектът не е само руски, а руско-европейски. Той преминава през седем страни и това го прави от огромно значение за цяла Южна Европа, посочи депутатът. Той представи предлаганите от него промени в Закона за енергетиката, с които се дава дефиниция на морските газопроводи и как те се включват в европейската система.

По думите му промените са в унисон с европейска директива. България ще разреши на всеки, който има газ, да го транспортира през българската система. От помпената станция, която ще е на Черно море, всеки ще може да се включи в тръбата, заяви депутатът.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева заяви, че преминавайки през България, "Южен поток" щял да увеличи стратегическата тежест на страната, нейното политическо значение, както и да пълни хазната ни с приходи и да увеличи работните места.