Това съобщава "Блумбърг", цитирана от КРОСС, като се позовава на официалните отчети на фонда.

За първите три месеца от годината американците са увеличили своя портфейл от дългови книжа на страната с 62 млн. долара и вече притежават украински дълг за 7.6 млрд. долара. По този начин Franklin Templeton Investments вече е собственик на около 43% от целия държавен дълг на Украйна.

Фондът е известен сред инвеститорите със своята стратегия, основаваща се на покупка на дългови книжа на проблемни държави. Начело на фонда стои Майкъл Хайзенстеп, известен с прозвището си „инвеститор срещу тълпите”. Именно той бе в основата на закупуването на над 10% от държавния дълг на Ирландия за около 6 милиарда долара в разгара на икономическата криза, с което допринесе за стабилизирането на тази страна и в края на краищата прибра солидна печалба от операцията.

Същата стратегия, приложена към Южна Корея и Унгария, донесе на инвестициите на фонда печалба от близо 16% за 2012 година.

Franklin Templeton Investments започна да изкупува украинския дълг още от есента на миналата година, веднага след началото на политическата криза в страната. Влошаването на ситуацията около страната и буксуването на украинската икономика не повлияха на покупките на фонда и той продължава да купува държавния дълг.

Сега доходността на украинските облигации с дата на погасяване през 2015 година се намира на своя максимум от около 14.3%. Американците залагат на очакването правителството в Киев да се справи със ситуацията и да запази целостта на страната. Ако това стане, парите, инвестирани в украински дълг ще донесат много добра печалба на инвеститорите.