Изглежда, че колегите от опозицията добре разбират от актуализация, те няколко пъти през мандата си я правиха за разлика от предишни години, когато не е имало актуализация след кризата през `96-`97 г., припомни премиерът.

Все пак уточни, че по принцип всичко е възможно, но след първите три месеца нямало данни да се твърди, че ще има прекрояване на държавната сметка.

Правителството на Пламен Орешарски също направи актуализация на бюджета през 2013 г. по настояване на финансовия министър Петър Чобанов.

Според Орешарски има достатъчно време до края на годината, така че да се стабилизира окончателно приходната част , има достатъчно резерви и в разходната част. На този етап да говорим за актуализация е прекалено рано, заключи той.

Пламен Орешарски посочи, че тази година е невъзможно да бъдат направени големи допълнителни разходи, каквито биха били нужни за превъоръжаване на армията и отпускане на допълнителни средства.
Но призна необходимостта от повече пари за оборудване и превъоръжаване.

Очевидно е и, че имаме и проблеми с ВВС, това не е никаква новост, ако, не от тази финансова година, за следващите ще поискам много по-сериозно заделяне на средства за ново оръжие, в частност за ВВС, увери министър-председателят.

За по-голям бюджет за отбрана настоя президентът Росен Плевнелиев по време на вчерашните тържества на българската армия. Сполед него разходите за отбрана през 2015 г. трябва да бъдат 1.5% от БВП и постепенно да достигнат 2%, колкото са и в останалите членки на НАТО. За същото призова и военният министър Ангел Найденов.

Към настоящия момент нямаме основания да прогнозираме спиране на доставките на газ и горива, заради кризата в Украйна, разбира се, в такава ситуация рискът остава, каза още Орешарски. Той се надявал заплахата да е хипотетична, въпреки че имало различни коментари за рисковете по преноса на газ.

Пламен Орешарски категорично отрече появили се в медии публикации за партиен, политически натиск върху ДКЕВР да отнеме лицензите на трите ЕРП-та още преди евроизборите.
Върху ДКЕВР би трябвало натиска аз да го упражнявам, аз не упражнявам такъв натиск, обяви министър-председателят. Той подчерта, че не веднъж е заявявал, че има законово разписани процедури и те са за всички в т.ч. и за електроразпределителните дружества.