Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с представители на БСП по повод на предстоящите европейски избори, цитиран от БТА. Шефът на синдиката се срещна и с депутати от ДПС. Обсъдени бяха реформите в пенсионната система и доходите.

"Цялата пенсионна реформа трябва да бъде сложена на масата, очевидно това ще стане след изборите", посочи Димитров.
Според него трябва се говори едновременно за приходите и разходите в системата, условията за достъп до нея и адекватността на пенсиите.

От ЕК препоръчаха на България на стъпки да повишава пенсионната възраст, така че до 2021 г. тя да стигне 65 г. и за мъжете и жените.

От КНСБ настояват бъдещите български евродепутати да търсят ревизия на директивата за командированите работници в посока за гаранции на българските работници в държави членки, "че ще работят при условията на приемащата страна, т. е. при германски заплати, шведски заплати, а не при български такива".

От синдиката очакват и подкрепа за евентуалното предложение за рамкова директива за колективното трудово договаряне.

"Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да расте и да се приближава до съотношение от 50% спрямо средната работна заплата", обясни след срещата с ДПС Пламен Димитров.

Тези 50% са икономически праг, до който ръста на минималното възнаграждение не влияе негативно върху заетостта на хората, предлагащи ниско квалифициран труд, обясни той.

От името на ДПС зам.-председателят на партията и парламента Алиосман Имамов обяви, че ако има финансови възможности, партията му ще подкрепи по-високи темпове на нарастване на минималната работна заплата.

В крайна сметка всичко е политика, в това число и синдикалната дейност, коментира след срещата лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

"Неолибералният модел, който доминираше и философски, и икономически, и политически на европейско ниво чрез ЕНП е изчерпан и докара Европа до по-голяма криза и до задънена улица"
, посочи той.