Сагата за сградата на ъгъла с бул. "Васил Левски" стартира в далечната 2003 г.

Започва се с приватизацията на държавната фирма "Агрокомерс" през 1999 г. (по данни на Агенцията за приватизация) от частната "Инитиум" ЕООД, представлявана от Кирил Недев Радев - син на директора на приватизираната фирма Ради Стефанов Радев.

Заедно с други лица, синът купува държавната фирма за 100 000 лв. В меморандума на Агенцията по приватизация е записано, че определеното за приватизация дружество "Агрокомерс" не притежава въпросния имот и същият не е описан в счетоводния баланс на фирмата.

Впоследствие обаче имотът е вписан в активите на дружеството на базата на документ с невярно съдържание. За това деяние съдът издава присъда 1 г. условно лишаване от свобода на главния счетоводител Стефан Хаманов за "използване на документи с невярно съдържание".

Държавата тръгва да си търси правата върху имота и чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството завежда дело за признаване на установеното й правото на собственост. Процесът се води срещу фирма "Агрокомерс" ЕООД и "Инитиум" ООД.

Различните инстанции на съда вземат противоречиви решения. След две дела – в Градския и Апелативния съд, и чак след 8 години, делото стига до Върховния касационен съд, който обаче го връща за второ разглеждане, показва разследването на БГНЕС.

За втори път Софийският апелативен съд потвърждава правото на държавата и излиза с решение:

"Признава за установено, че държавата е собственик на партерен етаж, със застроена площ от 840 метра от масивна триетажна сграда, намираща се в гр. София, бул. "Дондуков" 54 ".

Съдът отменя и нотариален акт за собственост на фирма "Инитиум" ООД за имота, закупен от "Агрокомерс" ЕООД почти веднага след като тя се е сдобила с констативен нотариален акт за сградата на базата на фалшивия документ.

Сега делото е за втори път във ВКС, където е допуснато касационно обжалване, което би дало възможност на бивше държавно предприятие – вече частно търговско дружество, да се сдобие с констативен нотариален акт за собственост върху имота.

Според експертите в МРРБ в решението на Апелативния съд, което ще преразгледат върховните съдии, са изложени подробни мотиви защо държавата е собственик на имота.

Председателят на ВКС Лазар Груев заяви, че няма никаква представа и "как може да знае докъде е стигнало".