Това стана ясно по време на заседание на енергийната комисия в парламента, на което бяха изслушани ръководителите на НЕК и на ЕСО за разделянето на двете компании, предаде БТА.

В момента таксата за пренос е 4,15 лева за мегаватчас, а от системния оператор настояват да се върне старата тарифа - от повече от 9,70 лева.

Миналата година такса „пренос" бе намалена на два пъти - през август и през декември, когато бяха гласувани две от трите намаления на цената на тока за крайните потребители. Целта на енергийния регулатор беше чрез по-ниската такса да се намали цената за крайните потребители, както и да се възстанови износа на ток за страната.

Ръководителят на ЕСО Шишман Чушев бе лаконичен в отговорите си: „Мотивите са подробно изложени в заявлението. Те са на база утвърдени от държавната комисия компоненти, които се съдържат в цената със съответните цени и се е получила тази цена", заяви той.

На въпрос как ще рефлектира върху цената на тока, ако получат това увеличение, Чушев заяви, че това може да бъде казано от комисията.

„Цената на тока не е компонент само на такса „пренос", а е от много компоненти - производители, обществен доставчик и т.н. Конкретно какво влияние ще окаже такса „пренос", това комисията може да го каже. За износа в момента не мога да кажа, но мисля, че няма да се отрази", каза още ръководителят на ЕСО Шишман Чушев.

След намаляване на таксата износът на ток се увеличи двойно.