Това решиха народните представители от икономическата комисия с приемането на второ четене на поправки в Закона за защита на потребителите, предаде БГНЕС.

Новата агенция на практика ще замени КЗП, като ще бъде пряко подчинена на министъра на икономиката с цел по-добра координация.

Превръщането на комисията в изпълнителна агенция се случи след предложение на депутата Румен Гечев от БСП, което бе подкрепено от мнозинството. Тази промяна е желана от министерството на икономиката, обясни Гечев. Тя подобрява координацията, каквото е желанието на ведомството, подчерта той.

Поправката не бе подкрепена от опозицията в лицето на ГЕРБ, като срещу нея възразиха почти всички депутати от партията на Бойко Борисов. Според ГЕРБ с подобна промяна комисията "се принизява" до изпълнителна агенция.

Делян Добрев попита дали превръщането на комисията в изпълнителна агенция ще означава административна реформа и намаляване на състава и как това ще доведе до по-добра защита на потребителите.

В отговор Румен Гечев каза, че числеността на агенцията не се засяга от закона и по никакъв начин не може да се каже как изпълнителната власт ще реши да формира състава на агенцията.

Срещу тази поправка се изказа и настоящият председател на КЗП Веселин Златев. Той потвърди мнението на ГЕРБ, че с нея се подценява съществуването на тази комисия, която се превръща в част от администрацията на министерството и се отнема относителният и независим статут.

От ГЕРБ посочиха още, че се премахва колегиалното начало в управлението на комисията, като се цели тя да стане зависима от един министър.

"Изказванията ви са чисто политически", контрира Румен Гечев, който бе категоричен, че никое правителство няма да тръгне към принизяване на тази комисия.

Решенията на директора на агенцията няма да бъдат еднолични - над него стои министерството, което се контролира от МС, а той респективно от парламента, посочи Гечев.