Това каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БГНЕС. Коментарът му бе по повод на разпространена информация от в. "Преса", че след 2021 г. мъжете и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст.

Как точно ще изглежда пенсионната реформа у нас и как ще расте пенсионната възраст, ще стане ясно най-рано в средата на годината, уточни Чобанов.
По думите му ЕК искат от нас да посочим конкретна година, в която мъжете и жените ще започнат да се пенсионират на еднаква възраст. 2021 г. е хоризонт за пенсионната реформа на ЕК, добави той.

Според Чобанов е нужно много широко публично обсъждане, съвместно със синдикати, с работодатели, с хората - кога може това да се случи, по какъв начин и какъв да е пътят, за да се стигне до там, тъй като това предполага промяна в една много чувствителна тема - пенсионната възраст.

Министърът на финансите уточни, че в момента се работи по намаляването на 138 административни режима, а от средата на 2013 г. е започнало и ритмичното възстановяване на ДДС, което доведе до повече оборотни средства и възможности за развитие на бизнеса. Той отново припомни, че през декември 2013 г. е възстановен ДДС в размер от 542 млн. лв., което е с около 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 година, съобщиха от МФ.

Чобанов съобщи още, че Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще бъде продължена и през следващите година, като за 2015 г. е отделен отново ресурс от 300 млн. лв. за общински проекти. Чобанов смята, че чрез изпълнението на проектите през тази година ще бъдат открити над 20 000 нови работни места.

Във фокуса на правителството са и общините, които през 2015 г. ще получат с около 100 млн. лв. повече под формата на изравнителна субсидия, капиталова субсидия, както и средства за общински пътища и субсидия за снегопочистване, каза още министърът.

Чобанов отново потвърди прогнозите си за икономически растеж от 2.1% през тази година.