Мотивите на държавния глава да номинира доц. д-р Лена Русенова за член на Управителния съвет на БНБ са нейната професионална квалификация и богат управленски опит, придобити на отговорни постове в национални и международни финансови институции.

За номинацията на Лена Русенова за член на Управителния съвет на БНБ е уведомен Управителят на БНБ Иван Искров.

Шестгодишният мандат на новия член на Управителния съвет на БНБ ще започне на 12 юни 2014 година.

Лена Минкова Русенова е дългогодишен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС. От 1991 г. преподава дисциплините "Парична теория и парична политика", "Европейска парична и финансова интеграция и "Европейски икономически и паричен съюз" в специалност "Финанси" и "Международни икономически отношения" в УНСС.

Била е член на Специализирания научен съвет по Финанси, счетоводство и контрол при ВАК и заместник-ректор във Висшето училище по застраховане и финанси в София.

През 1996-1997 г. Лена Русенова е главен икономист и член на Управителния съвет на Българска народна банка. Участва в изработването и провеждането на паричната политика на БНБ, както и в преговорите с МВФ, Световната банка и три български правителства по време на финансовата криза в същия период. Работи върху изготвянето на новия Закон за БНБ (1997 г.) и въвеждането на Паричния съвет в България.

През 1998 г. и 1999 г. отговаря за изследванията и дейността на Мисията на Световната банка в България в областта на макроикономическата и финансова политики. От 2000 г. до 2005 г. е главен икономист към Европейския институт в София.

От 2006 г. до 2012 г. Русенова е главен икономист и програмен директор в КРИБ. От 2007 до 2012 г. е член на Икономическия и социален съвет, а от 2008 г. е член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

До декември 2013 г. е председател на Управителния съвет на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" в София. Председател е на Настоятелството на Института за икономическа политика.