Това каза пред "Нова телевизия" вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Тя коментира обвиненията на протестиращите, че правителството емитира дълг, който ще бъде изхарчен необосновано и ще влоши икономическата ситуация в страната. Бобева обеща всеки непредвиден разход да се разглежда публично в МС, така че да няма съмнения за неговата целесъобразност.

Икономическата ситуация

Бобева припомни, че още служебният кабинет е ревизирал растежа за тази година от 1,9 на 1%.

"Очакваме добър сезон в туризма, добра реколта. Ще видим как ще се развият основните икономически параметри и до края на годината се надявам да успеем да изпълним ангажиментите си, особено в социалната сфера
", подчерта Бобева.

Тя обеща след актуализацията на бюджета да няма актуализация на обещанията.

Разплащанията с бизнеса

Вицепремиерът заяви, че се прави разплащане с бизнеса, защото се очаква бизнесът да се разплати с хората, да се реализират по-големи стопански обороти и да се върне икономиката към нормалност. 
Кабинетът вече успя да върне 100 млн. лв. забавен ДДС на бизнеса, а с вече актуализирания бюджет ще бъдат върнати още 160 млн. лв. Освен това се очаква да бъдат изплатени над 200 млн. лв. от обществени поръчки.

Минималната работна заплата

Бобева посочи, че правителството не решава въпроса с минималната работна заплата.
"Има тристранен съвет, който обсъжда и решава. Аз няма да участвам в този тристранен съвет", посочи Бобева.

Държавните предприятия

Даниела Бобева призна, че държавните предприятия не се управляват добре и огромната част от тях са на загуба.
"Имаме 224 държавни дружества с държавно участие над 50%. По-голям проблем са тези, които са с под 50% участие, защото държавата не знае колко точно са тези дружества с миноритарен дял", заяви тя.

От тези 224 предприятия, една част от тях ту се включват в забранителния списък за приватизация, ту се вадят, което демотивира мениджмънта им.

"Проблемът на държавните предприятия е, че те изпълняват и обществени и социални функции, а не търсят само печалба", подчерта още Бобева.

Печатницата на БНБ

Печатницата на БНБ не се приватизира. Прави се джойнт-венчър, което е първата стъпка към приватизация, обясни вицепремиерът.

"БНБ знае какво върши. С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси. През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, ето защо не очаквайте голяма публичност по въпроса", добави Бобева.