Премиерът припомни, че когато е встъпвал в длъжност от ЕРП е имало предложения цената на електрическата енергия да скочи с 40%. Тогава от ДКЕВР обявиха, че по старата методология за изчисляване на цените повишението би трябвало да е 14%. Предложени бяха спешни мерки и нова система за изчисление.

Щом премиерът Орешарски е казал, че има възможност цената на тока да падне с 5% от началото на юли или август тази година, значи има такива разчети и това може да се случи. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

Системата в енергетиката е пред срив – или ще се направят нужните отстъпки, или всички потъваме заедно. Тоест, потъваме заедно, или изплуваме заедно, заяви Стойнев. С ТЕЦ-овете "Марица 1 и 3" са подписани договори, но ние не може за няколко дни да ги променим, защото това нарушава бизнес климата в страната. Вече започнахме разговори с производителите на електроенергия в страната за необходимостта да направят крачка назад, потвърди той.

Орешарски посочи, че в момента предстои среща с експерти от енергетиката за редуциране на цената. Намалението на цената на тока трябва да стане или от началото на 1 юли или от 1 август. Анализът на ДКЕВР ще постави и точния процент, каза премиерът.

Освен това, в сряда или четвъртък ще бъдат оповестени мерки по приоритетите, които са поставени от премиера, но с определени срокове. Става дума за мерките за повишаване на майчинските до 310 лв., вдигането на еднократните плащания на първокласниците, както и по-високите енергийни помощи.

Обмисля се също и по-висока минимална работна заплата, каза още Орешарски.