В луксозния голф курорт край езерото Лох Ърн Г-8, в която влизат седемте развити промишлени страни: Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ плюс Русия и ЕС ще обсъждат основните въпроси, които безпокоят лидерите от финансовата криза 2007-2008 година. Световните сили ще обсъдят още редица международни теми, сред които конфликта в Сирия.

Г-8 дълго време е форум за либерализиране на търговия и срещата в Лох Ърн няма да бъде изключение. Дълго протаканото търговско споразумение между САЩ и ЕС ще бъде важна тема срещата на високо равнище на Г-8.

Стотици милиарди невнесени налози се губят чрез укриване на доходи в данъчните убежища всяка година и този проблем ще бъде също в центъра на вниманието на Г-8.

Президентът на САЩ Барак Обама, руският му колега Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и други лидери се очаква да заявят, че повече няма да допускат милиарди от потенциални данъчни приходи да не влизат в техните хазни, посочиха германски информирани източници, цитирани от ДПА.