Франциск назначи монсеньор Батиста Марио Салваторе Рика за временен прелат в Института за религиозни дейности (ИРД), известен още като Банката на Ватикана.

Това е ключов пост, който е свободен от 2011 година.

Прелатът надзирава дейността на банката, участва в събранията на управителния й съвет и има достъп до цялата й документация. Той докладва на комисията на кардиналите, оглавявана от втория човек във Ватикана, които ръководят института. На практика това му дава директна връзка с папата.

Точно преди да се оттегли Бенедикт Шестнайсети назначи германския аристократ и финансист Ернст фон Фрайберг за председател на ИРД. Той заяви, че основният проблем на банката е репутацията й, а не някакви оперативни слабости.

През последните години името на Банката на Ватикана е замесено с финансови далавери.
От финансовия отчет на банката, направен миналия месец, се оказа, че само през м. г. в нея са засечени "шест случая на върховно грехопадение"незаконно пране на милиони евро, най-вероятно от подставени лица. Вероятно става дума за големи  международни концерни или от мощни групировки на организираната престъпност. Скандалните разкрития направи шефът на Службата за финансова информация на Ватикана – швейцарският адвокат Рене Брюелхарт. Той беше назначен м. г. от  папа Бенедикт ХVІ, след като Италианската национална банка блокира няколко млн. евро на ИОР поради съмнения, че са изпрани мафиотски пари.

Папа Франциск: Свети Петър не е имал банкова сметка