Това посочи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Бюджетът за детски градини бе само една от причините за уволнението на финансовия министър от кабинета на Бойко Борисов - Симеон Дянков. Тогава той твърдо настоя тези пари да отидат за строеж на детски заведения, а да не се повишават майчинските. Това доведе до брожения срещу него, както от опозицията, така и от собствената му партия. Преди месец дори експремиерът Борисов призна тази стъпка за грешна.

Парите са били предназначени само за общините Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Столичната община. С тях е трябвало да се изградят нови 18 детски градини и една детска ясла, съответно - и разкриване на 2090 нови места. Средствата са разпределени на базата на броя на населението, децата на възраст от 1 до 6 години, недостига на места за детски градини и ясли на територията на общината и писмените искания от седемте общини, без да са представени конкретни проекти от тях, съобщи Чобанов.

Той посочи, че МФ контролира предоставянето на одобрените от правителството средства, но отговорността за изпълнението на проектите е на кметовете на общини и общинските съвети. На този етап от посочените по-горе общини са представени финансови документи за усвояване на едва 11 процента от средствата, отбеляза Чобанов.

В най-напреднал етап от изпълнението на обектите са общините Пловдив и Бургас. Те предвиждат и дофинансиране на изграждането на новите места със средства от собствените приходи.

Очакванията на общините са за разкриване на 1955 нови места, или със 135 места (6,5 процента) по-малко от първоначално разчетените, информира финансовият министър.