Това заяви след срещата на върха президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Директивата бе предложена от ЕК още през 2008 година, но така и не влезе в сила. Тя има за цел обмен на информация между данъчните органи на всички страни от ЕС, които да получат и достъп до данни за размера на лихвите, които европейски лица получават от банковите си депозити. По този начин ще бъде ограничена банковата тайна в Европа, уточнява ИТАР-ТАСС.

Ако 27-те членки на Съюза успеят до края на годината да постигнат принципно споразумение за доразработване на директивата, то през 2014 година ще могат да разработят юридически обвързващ текст на документа, който да влезе в сила от 1 януари 2015 година.

Същевременно членките на ЕС ще преговарят за обмен на информация за доходите с държави извън Съюза като Швейцария, Лихтенщайн, Монако, Андора и Сан Марино. Участниците в днешната среща потвърдиха и намерението си да ускорят дискусията по този въпрос на ниво Г-8, Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По думите на Ромпой има "консенсус за преразглеждане на директивата за спестяванията", отбелязва Франс прес.

"Съветът призовава за приемането й до края на година", отбеляза той. Ван Ромпой призна, че на срещата не са постигнати нови практически договорености по въпроса за отмяна на банковата тайна, заявявайки обаче, че ЕС "постепенно отбеляза напредък по този въпрос".

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също приветства "определения напредък", допълвайки, че резултатите от срещата биха могли да бъдат по-конкретни. Според германския канцлер Ангел Меркел споразумението за обмен на банкова информация, на което отдавна се противопоставят Австрия и Люксембург, бележи "пробив" в борбата на Европа срещу заобикаляне на данъчните закони, допълва Асошиейтед прес.

Великобритания, Франция и Германия призоваха за по-строги правила, които да спрат компании като Гугъл (Google), Епъл (Apple) и Амазон (Amazon) да избягват плащането на данъци в европейски страни, засегнати от мерки за икономии, допълва Ройтерс.

На пресконференция след срещата лидерите на трите най-големи европейски страни се възползваха от възможността да се оплачат от последиците от заобикаляне на корпоративните данъци след няколко случая, засягащи американски компании.