На проведения на 20 февруари 2013 година аукцион за шестмесечни ДЦК, въпреки високия за вътрешния пазар размер на предложеното количеството, постъпиха поръчки за над 1,15 млрд. лв. Коефициентът на покритие достигна 1,45.

С най-голям дял придобити съкровищни бонове са банките – 81,3%, следвани от пенсионните фондове, придобили – 9,5% и други инвеститори – 9,2%. Въпреки значителния обем на предложените за продажба ДЦК за мащабите на местния финансов пазар, постигната средна годишна доходност на цялото одобрено количество от 800 млн. лв. е 1,00%. За сравнение, на последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове през 2011 г. регистрираната средна годишна доходност е в размер на 1,38%.

Постигната доходност на аукциона е под доходността на аналогични ДЦК на редица държави от Европейския съюз и региона - Румъния (5,53%), Полша (3,47%), Хърватия (2,1%), Словения (1,6%), съобщава Министерството на финансите. 

По данни на CMA, цената на кредитните суапове върху българския дълг – CDS или застраховката срещу фалит на дадена държава, е достигнала 114 базисни пункта днес, или с 9 пункта над нивата от началото на седмицата.