Това каза директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Високите сметки за ток изкараха хиляди граждани на протест през последните дни. Те настояват за национализиране на ЕРП и дори оставка на правителството.

През последната година и половина извършихме много сериозна проверка на документацията на проекта "Белене". Констатирахме едни от най-тежките нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки - най-голямата по стойност непроведена процедура, която сме установявали досега - 200 млн. лв. по договор, сключен между НЕК и "Атомстройекспорт", разкри шефът на ДФИ. Непровеждането на процедура означава, че нямаме яснота и гаранция, че това е реалната цена. Това пък означава, че непровеждането на процедура ни дава основание да считаме, че не са защитени интересите на НЕК и българската страна. Констатирахме и сериозно нарушение при получаването през 2007 г. на кредита от БНП "Париба" в размер на 250 млн. евро, допълни тя.

Според Петкова средствата са изтеглени, за да се ползват като мостово финансиране на проекта АЕЦ "Белене" през първата година на неговото изграждане, но впоследствие са изразходвани за общи фирмени разходи на НЕК. Това допринася сега за тази цена на тока, защото държавната НЕК попада в тежко финансово състояние, именно след подобни сделки. Всички тези неща безспорно влияят и са довели до увеличаване на цената на електроенергията, която всички ние плащаме, допълни тя.

Докладът на АДФИ след извършената проверка в ЧЕЗ е предаден на прокуратурата, а до 20 дни ще приключат проверките на АДФИ в ЕВН и в Енерго-Про. Ако има констатирани нарушения ще сезираме прокуратурата, посочи още Петкова.

Според Петкова най-силно впечатление и направило, че голяма част от разходите на дружеството "ЧЕЗ Разпределение България" са направени, без да са провеждани обществени поръчки по Закона за обществените поръчки. Такова изключение се предвижда в закона, когато услугата се предоставя от свързани дружества. В резултат на това през 2011 г. 83 процента от осчетоводените разходи за външни услуги са за сметка на свързаното предприятие "ЧЕЗ България". От общо 65 млн. лв. разходи , 54 млн. лв. са плащани на "ЧЕЗ България". През 2011 г. 92 процента от осчетоводените разходи за материали са отново за сметка на "ЧЕЗ България" - тоест от малко над 5 млн. лв. разходи за материали 4,9 млн. лв. са по договор с "ЧЕЗ България".

По силата на така наречените SLA договори "ЧЕЗ Разпределение България" е аутсорсвало своята дейност по отношение на правни, счетоводни, информационни услуги, администриране на човешки ресурси и всякаква друга дейност, включително и подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки на свързаното предприятие "ЧЕЗ България", отчитат от ДФИ.

Това не е нарушение на закона за обществените поръчки, тъй като става дума за изключение от него, но сключването на договори, без да е налице реална конкуренция не ни дава гаранция дали това е най-добрата цена и най-добрите условия, при които се сключват договорите, тъй като липсва пазарната цена. Договорите така са сключвани, че "ЧЕЗ Разпределение България" поема всички разходи на своето свързано предприятие "ЧЕЗ България" като не се поставя никакво ограничение на цената - до какъв праг могат да се простират тези разходи, каза Петкова. Това означава, че тези разходи, които извършва свързаното предприятие са неконтролируеми от "ЧЕЗ Разпределение България". Констатирали сме случаи на непроведени процедури на стойност над 500 000 лв. - при избор на одиторска компания, телефонни услуги, закупуване на самолетни билети, физическа охрана, пощенски услуги. За целия проверяван период не е налице нито една обществена поръчка за доставка - на материали, консумативи и други. По този начин не можем да кажем каква е реалната цена на доставяните стоки и материали в "ЧЕЗ Разпределение България", допълни тя. Съставили сме 13 акта за административни нарушения и сме наложили имуществена санкция от 15 000 лв., каза Петкова.