Това заяви днес на извънредна пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседание на Координационния съвет на синдиката по повод на създалото се напрежение и масовите протести в страната. От Конфедерацията отново настояха за повишаване на минималната работна заплата на 330 лв. от 1 април, каквото беше предложението й за Бюджет 2013. Синдикатът настоя гарантираният минимален доход да бъде обвързан в размер на 60 процента от прага на бедност.

КНСБ иска спешно свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на министър-председателя, представители на протестиращите от всички региони на страната, асоциациите на потребителите, заинтересованите държавни институции и енергийните дружества, синдикатите и работодателите за приемането на конкретни мерки за излизане от сегашната ситуация. В момента България се намира в криза и трябват спешни антикризисни мерки от днес за утре, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му до ситуацията в момента се стигнало вследствие на силното влияние в управлението на министъра на финансите Симеон Дянков. Все още е възможна след неговата оставка коренна промяна на икономическата, бюджетната и подоходна политика в страната от сегашното и следващото правителство, смята Димитров.

Промяната според него трябва да бъде чрез фискални стимули от бюджета към реалния сектор - фирмите, за да може да се създават работни места, да има износ, да се реализират печалби и да се плаща на хората. "Това не направи Дянков и с основание си отиде. Премиерът може да направи конкретни стъпки в оставащите четири месеца дори с корекции в бюджета, за да се гарантират тези стимули, които направиха много други държави в Европа", посочи Димитров.