Това обявиха на пресконференция днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и шефът на фонд Земеделие. Парите са налични и до края на утрешния ден ще бъдат по сметките на зърнопроизводителите, добави той. За отпускането им е имало разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, който е оторизиран за разпореждане с финансите и осигуряване на ресурса по това плащане, уточни Найденов.

Решението за това е взето миналата седмица на среща при премиера Борисов, на която са присъствали и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите. На тази среща не е присъствал министър Симеон Дянков, тъй като е бил е в чужбина. Днес рано сутринта министър Дянков подаде оставка.

Парите са от фискалния резерв на бюджета, потвърди министър Найденов. Той се извини още един път на зърнопроизводителите за забавянето на земеделските субсидии. Министърът направи това и преди 2 седмици, когато бе обявено, че фермерите ще получат парите си на две части през март и април, поради невъзможност на бюджета да стори това през януари. Тогава зърнопроизводителите заплашиха да блокират столицата с тежката си техника.

От днес започва изплащането на 841 595 хил. лева субсидии към повече от 83 хиляди земеделски производители. Очаква се най-късно до сряда парите да бъдат преведени по сметките на всички земеделци, уточни изпълнителният директор на фонда "Земеделие" Румен Порожанов. Ще се изплащат по 25,63 лв. на декар.

Найденов отказа да коментира оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, преди това да е направил премиерът Борисов. На въпрос дали е имало напрежение между двамата министри, Найденов не отрече, че е имало по определени поводи.

В началото на април можем да очакваме възстановяване на средствата от Европейския фонд за гарантиране в земеделието, обясни на брифинг днес изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов.


Субсидиите са изчислени на базата на допустимите за подпомагане площи в Системата за идентификация на земеделските парцели, одобрени от министъра на земеделието и храните със заповед от 3 януари т.г. Според нея до 14 февруари 2013 г. земеделските стопани можеха да подават възражения по определените допустими площи. След преразглеждането на подадените жалби, Министерството на земеделието и храните ще предостави на Държавен фонд "Земеделие" актуализирани данни, по които ще бъдат извършени преизчисления и ще бъде извършено доплащане на кандидатите с уважени жалби. На базата на тези данни ще бъдат отразени застъпванията на площи между заявленията на отделните кандидати, които в настоящата оторизация са изключени от подпомагане.

През 2012 г. са подадени заявления за обща площ от 3 602 887 ха, което представлява 103,16 на сто от декларираната в ЕК земеделска площ в добро земеделско състояние /3 492 383 ха/. Декларираните площи са с 3 процента повече спрямо миналата година. Предвид условието да не се надвишава фиансовият пакет на страната членка, който за България е в размер на 923 560 052 лева за 2012 г., при настоящото изчисление е използвана цялата заявена площ по СЕПП и съответното плащане на декар е 25,63 лева. След получаването на окончателните данни за допустими площи, ще бъде извършено ново преизчисление на ставката, като по този начин ще се гарантира максимално усвояване на одобрения ресурс за нашата страна.