Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти след откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо 2013”, цитиран от Агенция “Фокус”.

„Останалата част от тока в Козлодуй се продава на свободния пазар. Защо регулираният пазар е допълнен със скъпи централи, при положение, че може да се ползва малко по-голяма част от енергията от АЕЦ „Козлодуй” и малко по-голяма част от енергията на ТЕЦ 2, което е втората централа като цена – това е въпрос, на който трябва да търсим отговор”, каза Добрев. „Не може да се обяснява работенето на тези три централи със социален фактор, защото, в крайна сметка, там може би работят хора, но сметката я плаща цялото общество.
Тази сутрин за социалните дейности чрез електричеството припомни и бившият министър Трайчо Трайков. Той заяви, че е поставял въпроса пред ДКЕВР, но отношение не е взето.

Стотици граждани скандираха "Мафия!" под прозорците на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради високите сметки за ток и внесоха декларация с 6 искания. Гражданите са категорично против въведената такса "достъп до разпределителната мрежа". Настояват и за мораториум върху повишаването на цените на ток, парно и вода, като се има предвид и монополното положение на производителите и разпределителите доставчици на тези стоки и услуги.

"Това е неефективно ценообразуване”, обясни министър Добрев. Той посочи, че всяка година на 1 юли регулаторът определя квота на различните централи и решава коя централа да бъде включена в микса и коя не. „Централите Бобовдол, Брикел и Марица 3 – Димитровград са включени открай време в микса и ние през цялото време сме ги плащали тези централи, които със сигурност увеличават цената на тока. Трябва по-голяма част от евтината енергия да влезе в регулираната цена, в регулирания пазар и да отпаднат централите, които са с висока цена на електроенергията”, каза още Добрев.

По негови думи - процентът ще се определи от това колко са големи и каква енергия дават тези три централи. Добрев отбеляза, че „Бобовдол” в момента работи на около 150 мегавата за квота, а Брикел и Марица 3-Димитровград работят с подобни мощности. „Тези мощности могат да бъдат заменени с енергия от АЕЦ „Козлодуй” и от "ТЕЦ 2”, каза Добрев.

Междувременно при обсъждането на нова наредба за ценообразуване на електроенергията в ДКЕВР всички електроразпределителни дружества заявиха, че ще представят писмени препоръки, повечето от тях отправиха критики, затова че не се предлагат промени в методиката за образуване на цените.

На 90 жалби срещу трите електроразпределителни дружества в страната са подадени в Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на 2013 година. Това съобщи пред журналисти Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите, на извънреден брифинг по повод предприетите действия на комисията срещу високите сметки за ток, предаде Агенция „Фокус”. Златев обясни, че до момента са подадени 74 жалби срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ, шест сигнала срещу ЕВН и 11 срещу „Енерго Про”, които са препратени за разглеждане към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР).

Броят на подадени жалби срещу ЕРП-та ескалира, като обяснението за това са общите условия по договорите със самите електроразпределителни дружества, отбеляза председателят на КЗП. По думите му - за изминалата 2012 година в комисията са подадени 17 738 жалби, като 308 от тях са насочени срещу услугите, които предоставят електроразпределителните дружества. Само за изминалата 2012 година имаме 38 000 проверки и жалби, а 3000 от тях са изпратени към отговорните органи, отбеляза Златев.