БНБ обслужва системата на единна сметка и останалите сметки и плащания на бюджетните организации в съответствие с изискванията на Закона за Българската народна банка, записа Народното събрание. По принцип банките обслужват сметките и плащанията на бюджетните организации безплатно. Ще се заплаща обаче обслужването на плащанията в системата за електронни бюджетни разплащания, транзитните сметки и операциите по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания съгласно съответните договори между Министерството на финансите и банките.

Платени услуги са и безналичните плащания в чуждестранна валута чрез използване от банката на доставчик на платежни услуги извън територията на страната за извършването на превода. Банките обезпечават в пълен размер наличните парични средства по всички обслужвани от тях сметки и депозити в левове и във валута на бюджетните организации, включително кредитиви в полза на Министерството на финансите, реши парламентът.

Социалноосигурителните фондове не могат да поемат дълг с изключение на временни безлихвени заеми; дълг по международни програми и договори; финансов лизинг и други форми на дълг, различни от парични заеми и емисии на ценни книжа. Държавните висши училища, БАН, БНТ, БНР и БТА не могат да поемат дълг с изключение на временни безлихвени заеми; дълг по международни програми и договори, ратифицирани от Народното събрание, и финансов лизинг и други форми на дълг, различни от парични заеми и емисии на ценни книжа.

Предвижда се средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит на сектора "Държавно управление" на годишна основа да не надвишава 0,5 на сто от БВП. Дефицитът в сектора, изчислен въз основа на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки на Общността, не може да надвишава три на сто от БВП.