"Между 30 и 50 процента от произвежданите всяка година в света 4 милиарда тона храни никога няма да достигнат до стомаха на хората", обясняват авторите на доклада. В него се критикуват "неподходящите инфраструктури и системи за складиране", както и "прекалено стриктни срокове за годност".

Експертите критикуват и поведението на потребителите, подвеждащи се по предложенията да купуват "две на цената на едно". В Европа и в Съединените щати близо половината от купената храна се хвърля от самия потребител. Разхищението се наблюдава на всички нива на хранителната верига, включително изразходваните напразно 550 милиарда куб. метра вода за поливане на култури, които не се използват.

В същото време по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) между 2010 и 2012 година 860 милиона по света са страдали от недохранване. В доклада се препоръчва да се подобрят "процедурите и инфраструктурите, едновременно с промяна на мисленето на потребителите", което ще позволи да се предлагат между 60 и 100 процента повече храни, без да се увеличава производството и като се освобождават площи и се намалява потреблението на енергия.

През 2075 година населението на света се очаква да достигне около 9,9 милиарда души, според ООН, което означава храна за 2,9 милиарда повече.